Huid- en oedeemtherapie

Tamara Pater

Print deze pagina

Flebologisch oedeem (vochtophoping door slechte vaten)

Flebologie is alles wat te maken heeft met de bouw en werking van bloedvaten. Oedeem betekend vocht. Flebologisch oedeem wil zeggen; vochtophoping in de huid door verminderd functionerende bloedvaten.

Bij flebologisch oedeem is er meestal sprake van verminderd functioneren van de bloedvaten, veneuze insufficiëntie genoemd. Bij veneuze insufficiëntie sluiten de kleppen in de bloedvaten niet goed waardoor het bloed tegen de richting in kan stromen. Dit verschijnsel is goed te zien is op de afbeeldingen.

Het niet goed sluiten van de kleppen kan komen doordat de kleppen stuk zijn of doordat de vaten te wijd zijn geworden zoals bij spataderen. Dit terugstromen van bloed geeft een verhoogde druk in de bloedvaten. Door deze hogere druk gaat er meer vocht uit de bloedbaan dan normaal gesproken. Door de vermeerdering van uittreden van vocht ontstaat er een omvangtoename van het aangedane lichaamsdeel. We zien dit probleem veelal aan de benen.

Flebologisch oedeem geeft (aan de benen) ook klachten van: vermoeide benen, het gevoel van mieren die over de benen lopen, rusteloze benen en soms wonden die moeilijk willen genezen.

Flebologisch oedeem is goed te behandelen. Uiteindelijk zullen er steunkousen aan gemeten worden. Deze kousen zullen het leven lang gedragen moeten worden om opkomst van oedeem te voorkomen.

 

Heeft u vragen, of u wilt een afspraak maken?
Neem contact op met onze huidtherapeut.

 bron: http://www.zol.be
Veneuze insufficientie
Werking van de kleppen in de bloedvaten.
Rechts de situatie wanneer de kleppen niet meer goed werken, het bloed kan tegen de richting in stromen.

 bron:  www.compressie-therapie.nl
Flebologische oedeem aan het been
Flebologisch oedeem aan het been


Vorige pagina: Acne
Volgende pagina: Lipoedeem (abnormale vet- (en vocht)ophoping)